Där risk finns för personskador ska säkerhetsglas användas som vid bräckage ger ett brottmönster som minimerar risken för skärskador. För detta ändamål används främst två typer av säkerhetsglas – härdat och laminerat glas.

Härdat glas får sin styrka genom att värmas upp till ca 650° C för att sedan kylas ner snabbt. Härdat glas är ca 4–5 gånger starkare än vanligt floatglas. Glas som härdats granulerar vid bräckage, vilket minimerar risken för skärskador. Härdat glas finns i tjocklek från 4 mm upp till 12 mm.

Laminerat glas tillverkas genom att två eller flera glas läggs ihop med en folie av PVB i olika tjocklekar, beroende på vilken säkerhetsklass som ska uppnås. Till skillnad mot härdat glas, sitter ett laminerat glas kvar i den omgivande konstruktionen när det spricker, vilket gör att skärskador minimeras.

Kontakta oss om det här

Andra sorters glas:

Brandskyddsglas

Det är en vanlig uppfattning att brandcellsskiljande byggnadsdelar måste byggas helt av sten eller betong och att man måste avstå från fönster och glaspartier. Detta är en felaktig föreställning, nu finns brandskyddsglas.

Läs mer

Floatglas – vanligt enkelglas

Floatglas tillverkas av sand, soda och kalksten med små tillsatser av dolomit och fältspat. Tillverkningen sker i en kontinuerlig process där det smälta glaset flyter ut på ett bad av smält tenn. Glassmältan formas till ett glasband som kyls ned och skärs upp i lämpliga format.

Läs mer

| Borlänge Bil o Byggnadsglas AB - Orgnr: 556796-2518 |

| Borlänge Bil o Byggnadsglas Entreprenad AB - Orgnr: 559086-5555 |

Kontakta oss via telefon
Kontakta oss på 0243-180 08